Ontdek het erfgoed

Ontdek de Charme van Buitengoed de Panoven

Ontdek Buitengoed de Panoven, een unieke combinatie van Nederlands industrieel erfgoed en ontspanning. Gehuisvest in een voormalige baksteenfabriek, biedt deze locatie een authentieke ervaring waar natuur, geschiedenis en comfort samenkomen. Of je nu verblijft in één van onze diverse groepsaccommodaties, geniet van een B&B ervaring, of je verdiept in de rijke familiegeschiedenis van de Kruitwagens, Buitengoed de Panoven is de perfecte bestemming voor een bijzonder uitje.

Lees verder om meer te ontdekken over deze historische parel en hoe jouw bezoek bijdraagt aan het behoud van ons culturele erfgoed.

Baksteen- en dakpanfabriek

Bijna iedereen in Nederland woont in een huis. Een huis maakt letterlijk ruimte voor jezelf: jouw smaak, interesses, routine, vrienden en familie. Kortom je huis is een plek waar je jij prettig en veilig voelt! Heb jij je ooit wel eens afgevraagd waar je huis van is gemaakt… en die van je buurman, je vrienden, je ouders of je familie?

Wat hebben al deze huizen bijna allemaal met elkaar gemeen? Ze zijn gemaakt van bakstenen! Op het eerste gezicht is de baksteen een doodgewoon product, maar in feite voorziet deze simpele steen bijna alle Nederlanders van een huis en een thuis. Dat maakt de baksteen toch wel een klein beetje bijzonder. Ontdek daarom het verhaal van klei tot baksteen op Buitengoed de Panoven en maak zelf je eigen steen!

Het verleden koesteren, het heden vieren, en de toekomst duurzaam vormgeven - dat is de essentie van Buitengoed de Panoven. Waar elke steen een verhaal vertelt en elke gast een deel van onze geschiedenis beleeft.

Wat is Buitengoed de Panoven?

Buitengoed de Panoven is een voormalige dakpan- en steenfabriek uit 1850 en is nu omgetoverd tot een goed bewaard industrieel erfgoed.

De voormalige fabriek kent een unieke zigzagoven, de laatste zigzagoven van heel West-Europa die nog intact is gebleven.

Tot 1924 werden op de Panoven vier producten gebakken; dakpannen, tegels, drainagebuizen en bakstenen. Na 1924 is het hoofdproduct een ambachtelijke baksteen geworden voor de particuliere huizenmarkt.

Familiebedrijf

De toenmalige fabriek wordt al bijna honderd jaar gerund door de familie Kruitwagen. Een familie die een traditie kent van ruim driehonderd jaar stenen maken.

In 1983 heeft de laatste steenbakker, Wim Kruitwagen het vuur gedoofd. Tegenwoordig beheren en ontwikkelen de familie Kruitwagen en Hajenius het erfgoed op een duurzame manier.

Eerlijk genieten

Om het erfgoed te behouden en te ontwikkelen kijken wij als familie naar duurzame verdienmodellen en slimme onderhoudsconcepten. Wij draaien immers zonder subsidie.

Van je verblijf op de Panoven gaat 100% naar het behoud van het erfgoed. Je geniet niet alleen van het erfgoed en de omgeving, maar investeert tegelijkertijd in het behoud en ontwikkeling van een bijzonder stukje cultuurhistorie.

Met deze bijdragen zorgen wij dat je tot ver in de toekomst kunt blijven genieten!

Copyright Buitengoed de Panoven 2024
Design & development by: Timeless Design