Wim Kruitwagen verwezenlijkte zijn droom

Geplaatst op 28 juli 2018 door Buitengoed de Panoven

ZEVENAAR - Onder grote belangstelling is 23 juli 2018 in Zevenaar afscheid genomen van Wim Kruitwagen. De directeur van buitengoed De Panoven werd per rouwkoets naar zijn laatste rustplaats in Oud-Zevenaar gebracht. Wim Kruitwagen overleed woensdag 11 juli in het Belgische Gent. Hij is 81 jaar geworden. 

Wim Kruitwagen was een stille kracht, die bleef geloven in zijn droom. Hij zette alles op alles om die droom te verwezenlijken. Zo bleef De Panoven behouden voor toekomstige generaties. 

De baksteenfabricage staat centraal op steenovencomplex De Panoven, dat door Wim en echtgenote Erna in de loop der jaren werd uitgebreid met een reeks nieuwe economische functies. Tegenwoordig is het een recreatieoord, inclusief horeca, verblijfs-en dagrecreatie, congres en vergadermogelijkheden .

De toenmalige Staatssecretaris Geke Faber van natuurbeheer opende in 2001 het informatiecentrum Gelderse Poort annex conferentieruimte bij De Panoven. ,,Het is voor de eigenaars echt een droom die werkelijkheid is geworden’’, zei de Staatssecretaris bij die gelegenheid.

Laatste zigzagoven

Afscheid van Wim Kruitwagen. Foto: Jan Ruland van den Brink
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Afscheid van Wim Kruitwagen. Foto: Jan Ruland van den Brink © Jan Ruland van den Brink

De Panoven is de laatste zigzagoven in Europa. Toen in 1982 het vuur in de ovens van de steenfabriek doofde, had de gemeente 1.500 woningen willen bouwen op het terrein. Daar stak Wim een stokje voor. Samen met zijn echtgenote maakte hij het steenovencomplex tot wat het nu is. ,,We verkopen een verhaal in combinatie met verblijf’’, zei Kruitwagen jaren geleden in een interview met deze krant. ,,We moeten iets zinvols doen met de gebouwen, anders gaan ze op den duur tegen de vlakte.’’

Ouderlijk huis

Het ouderlijk huis van Wim staat op het terrein van De Panoven. De ins en outs van de baksteenindustrie werden hem met de paplepel ingegoten. Wim Kruitwagen ging naar de HTS in Arnhem en studeerde werktuigbouw hetgeen hij Cum Laude afrondde. Die studie kwam hem goed van pas; hij wist vrijwel alles van de technische installaties op het steenovencomplex en deed het onderhoud en wederopbouw grotendeels zelf.  

Wim Kruitwagen was een sociaal bewogen mens. Hij zette zich met liefde in voor degenen die door omstandigheden tussen wal en schip waren geraakt. 

Wim Kruitwagen werd in België geopereerd aan een lekkende hartkleppen. Een nabloeding werd hem uiteindelijk fataal.

Kruitwagen laat zijn vrouw Erna en hun drie kinderen achter.

Buitengoed de Panoven

Panovenweg 18
6905DW Zevenaar
T:  00-31-(0)-316-523520

Stuur een email naar

info@panoven.nl
of via ons formulier: Online formulier
Copyright 2012  |  www.panoven.nl  |  Privacy Verklaring  |  Cookie Verklaring  | Alle rechten voorbehouden
Webdesign & Webdevelopment: Timeless Design