Buitengoed de Panoven is al 100 jaar een uniek familiebezit met een lange traditie van dakpannen- en stenenproductie. De kleiformatie van 3 á 4 meter in dit crevassenlandschap was bepalend voor het eindproduct. Sinds 1850 kende het fabriekje verschillende eigenaren en produceerde het dakpannen, drainagebuizen, estrikken en waalformaat bakstenen.
Jan Kruitwagen senior kwam in 1921 als 18-jarige jongeman naar de Panoven als baas onder de familie Wiegerinck werken. In 1930 nam hij de fabriek over en werd eigenaar. Zijn zoon Wim H. Kruitwagen, ing., nam het na zijn dood over en transformeerde de fabriek.
Na sluiting van de fabriek in de jaren '80, heeft Wim H. Kruitwagen een aanvraag ingediend om de bestemming te veranderen naar horeca, verblijfsrecreatie en een dakpan-en baksteenmuseum. Zijn doorzettingsvermogen en innovatieve geest hebben het erfgoed nieuw leven ingeblazen.
De kennis van het gebakken product zit al ruim 300 jaar in de familie van steenbakkers. Erna Kruitwagen-Hajenius, samen met haar zoon Ernst, zet deze traditie voort door het erfgoed verder te ontwikkelen en toekomstbestendig te maken. Hun credo is 'behoud door ontwikkeling'.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam de Panoven een standvastige positie in door geen contracten met de Duitsers te ondertekenen. Het erf speelde een cruciale rol bij het verbergen van radio's en het ondersteunen van het verzet. In deze moeilijke tijd boden de ovenkamers onderdak aan vele gezinnen.
Na de oorlog was er een periode van heropbouw en soberheid, waarbij de familie Kruitwagen hard werkte om de fabriek weer op te bouwen en te laten floreren.
De recente pandemie heeft parallellen getrokken met de vroegere moeilijke jaren, en benadrukt het belang van hard werken en innovatie om het erfgoed te behouden en toekomstbestendig te maken.
Het erfgoed heeft het groene energiekeurmerk van Green Key, niveau goud. Dit benadrukt de focus op duurzaamheid en milieubewustzijn in het beheer van het Buitengoed.
Buitengoed de Panoven, gelegen in een rijk rivierenlandschap, nodigt uit tot ontdekking en biedt mogelijkheden voor overnachting, dineren, en vergaderen. Een plek waar traditie en hartelijkheid nog steeds centraal staan.