Wim Kruitwagen was een stille kracht, die bleef geloven in zijn droom. Hij zette alles op alles om die droom te verwezenlijken. Zo bleef De Panoven behouden voor toekomstige generaties.
De baksteenfabricage staat centraal op steenovencomplex De Panoven, dat door Wim en echtgenote Erna in de loop der jaren werd uitgebreid met een reeks nieuwe functies. Tegenwoordig is het een recreatieoord, inclusief horeca, verblijfs-, recreatie- en educatiemogelijkheden.
De toenmalige staatssecretaris Geke Faber van natuurbeheer opende in 2001 het informatiecentrum Gelderse Poort annex conferentieruimte bij De Panoven. ,,Het is voor de eigenaars echt een droom die werkelijkheid is geworden’’, zei de staatssecretaris bij die gelegenheid.
Laatste zigzagoven
De Panoven is de laatste zigzagoven in Europa. Toen in 1982 het vuur in de ovens van de steenfabriek doofde, had de gemeente 1.500 woningen willen bouwen op het terrein. Daar stak Wim een stokje voor. Samen met zijn echtgenote maakte hij het steenovencomplex tot wat het nu is. ,,We verkopen een thema in combinatie met verblijf’’, zei Kruitwagen jaren geleden in een interview met deze krant. ,,We moeten iets zinvols doen met de gebouwen, anders gaan ze op den duur tegen de vlakte.’’
Ouderlijk huis
Het ouderlijk huis van Wim stond op het terrein van De Panoven. De ins en outs van de baksteenindustrie werden hem met de paplepel ingegoten. Wim Kruitwagen ging naar de hts. Die studie kwam hem goed van pas; hij wist vrijwel alles van de technische installaties op het steenovencomplex en deed het onderhoud grotendeels zelf.
Wim Kruitwagen was een sociaal bewogen mens. Hij zette zich met liefde in voor degenen die door omstandigheden tussen wal en schip waren geraakt.
Wim Kruitwagen werd in België geopereerd aan een lekkende hartklep. Een bloeding werd hem uiteindelijk fataal.
Kruitwagen laat zijn vrouw Erna en hun drie kinderen achter.
Hieronder is een fotoreportage te vinden van de begrafenis van Wim Kruitwagen. Deze fotoreportage is gemaakt door Dies Goorman.